Että sellainen päivä

Ihan alkuun: jos olet tyyppiä, joka haluaa tulla määritellyksi ulkoapäin, odotat aina hallinnollisia toimintaohjeita ja mottosi työelämässä on ”pitäisköhän meidän ensin kysyä esimieheltä”, niin älä vaivaudu lukemaan tätä juttua. En usko että muutut tästä miksikään.

___________________________________________________

Päivänä jona Greta Thunberg poseerasi Voguen kannessa, minä osallistuin poliittiseen kokoukseen pitkästä aikaa ja sympatiani sai tyyppi, joka veti HUS:n kiitoskorteista herneen nenään ja loi yllä olevan vastineen. Työvoimapula? No, kiva kun jaksatte.

Työvoimapulalle varmasti voi jotain, tosin ei heti tänään ja nyt, mutta aikanaan ja toivottavasti mitä pikimmin. Keinoja on. Kokeiluista lyhennetyllä työajalla ja ennallaan pysyvällä palkalla on tullut hyviä tuloksia, omaehtoisesta työvuorosuunnittelusta ja työajanjoustoista samoin. Alalle ja sijaisuuksiin todennäköisesti löytyisi tekijöitä kun ehdot ovat hyvät. Vapaiden ja lomien sijaistamisen ongelma poistuisi. Työn, perheen, opiskelun, itsensä toteuttamisen mahdollisuudet paranisivat. Voin kuvitella etenkin vanhoillisemman laidan tuttavieni puhuvan tässä kohtaa kansantaloudesta, mahdottomuudesta lyhentää työaikaa, ym. Pitkät työpäiväthän tuntuvat edelleen olevan miehen ja naisekin mitta, joillain lähes statussymbooli, vaikka niiden sosiaaliset ja terveydelliset vaikutukset on huonoiksi havaittu jo aikaa sitten. Yhteiskunnan vanhoillinen siipi vastusti aikoinaan oppivelvollisuuttakin, koska mitä siitäkin nyt olisi tullut jos kaikki saisivat opetusta. Tuolle siivelle muutokset ovat edelleen vaikeita, vaikka järki sanoisi mitä hyvänsä.

Hallinnollisesti vanhakantaisuus on helppoa. Säilyy kontrolli. Ei tarvitse laittaa itseään likoon, ottaa riskejä kuten uudistuksissa. Ristiriitaa syntyy jo siitä, että terveydenhuollon koulutus pyrkii itseohjautuvuuteen, tuomaan alalle työelämän kehittämiseen kykeneviä, halukkaita ja vastuullisia tyyppejä. (Ainakin toivon sen edelleen pyrkivän siiihen kaikesta etäilystä huolimatta.) Todellisuus onkin sitten toisenlainen. Kuulin äskettäin erään esimiehen todenneen, että sinä päivänä oli 15 työntekijästä viisi paikalla: nuoremmat olivat sanoneet itsensä irti ja vanhemmat sairaslomalla.

Tällä hetkellä työvoiman puute ,koronalla tai ilman, kohdistuu ehkä vaikutuksiltaan pahiten terveysasemiin. Kun työni puolesta joudun sanomaa ihmisille: ottakaa yhteyttä terveysasemalle, tuntuu tyhmältä. Kohde on oikea, mutta mitä järkeä on odottaa terveysaseman ajanvarauksen takaisinsoittoa monta päivää ja vastaanottoaikaa vielä kauemmin, viikkoja, ainakin meillä täällä. Isolla osalla ihmisistä ei myöskään ole varaa hakeutua yksityisille lääkäriasemille. Vastaanotolla voit vielä käydä yksityisillä, mutta tutkimukset ja toimenpiteet menevät useinmiten yli taloudellisen kantokyvyn. Tuskin haluamme systeemiä, missä muun perusterveydenhuollon toimimattomuuden vuoksi, potilaat hakeutuvat sairaalapäivystyksiin hoidattamaan itseään. Tähän voi toki sanoa, että mitä väliä mistä sen hoidon saa, mutta trust me, on sillä väliä istutko ensin tuntikausia tuijottamassa odotusaulan TV-ruutua ja lopulta saat pinnallisen avun, koska muuhun ei sillä hetkellä ole mahdollisuuksia.

Tottakai tulee aika, jolloin alan ammattilaiset taas hakeutuvat alan töihin, oli ehdot mitkä hyvänsä. Ihmisen täytyy syödä, nykymaailmassa ruoka ostetaan rahalla ja asumisestakin täytyy maksaa usein järkeen käymättömiä summia. Alalla on myös paljon hyvää, hyviä tyyppejä töissä ja työllä on enimmäkseen sisältöä. Kriisit luovat usein myös uutta, radikaaleja muutoksia. Vaikka kaikki muutokset ja kokeilut eivät onnistu, ei pieleen menemisen pelosta kuitenkaan kannata jättää toimimatta. Uusia reittejä on varmasti olemassa. Kartta vain levälleen ja tutkimaan, kyselemään ja kyseenalaistamaan.

Marjaana

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s