Sopan salaisuus

on

Jamie Oliver tekee TVssä minestronekeittoa. Oh, lovely! Ja onhan se hyvin tehtynä hyvin hyvää. Pekoniversiona tai vegenä. Viimeksi taisin tarjota molempia vaihtoehtoja Sannäsin pihatalkoissa syksyllä.

Keitot on muuten taivaan lahja maailman muissa kuin täyspäiväisissä keittiötöissä käyville kokeille. Ei mitkään litkukeitot, vaan ne raskaansarjan sopat, joissa on sisältöä, vihanneksia, lihaa, kalaa tai vain yksikin aines muhellettuna sopivan ruokaisaksi. Heität aineet kattilaan ja siinä se. Se aineksien pilputtamien syötäviksi osiksi tosin vie vähän enemmän aikaa.

Muutama vakkarisoppa on meillä pöydässä edelleen, vaikka pyrinkin poimimaan reseptipinoistani jotain uutta, ennen kokeilematonta. Taiteilijan kalakeitto, avokadosoppa ja paastokeitto.

Taiteilijan kalakeitto on bouillabaissen ja kalaseljankan risteytys. Meillä sitä on tehty vuosia, enkä enää muista mistä se aikoinaan on meille tullut. Joka tapauksessa: paljon tomaattia tai tomaattimurskaa, kalaa, perunaa, purjo, katkarapuja, simpukoita, sieniä jos haluat, mausteita. Tomaattipyrettä hurautan sinne yleensä koko tuubin tai purkin tai mikä se myytävä annoskoko on sattunut olemaan. Olen muutenkin taipuvainen viittaamaan kintaalla ohjeessa lukevalle ”2 rkl tomaattipyrettä”. Yeah baby, ei tunnu miltään, runsaasti ja vielä vähän enemmän. Keitto on niin vahvaa, että punaviini on haluttaessa ihan loisto juoma sen oheen.

Avokadosoppa från Kumla löytyi ruotsalaisesta dekkarista. Ei niistä ahdistavista pervotarinoista vaan Jan Mårtensonin ”Palatsmordet” kirjasta, sankarina tai antisankarina antikkiikauppias Johan Kristian Homan. Lukemisesta on jo kauan, mutta mikään Lovejoy -tyyppinen antiikkikauppias tuo ei ollut. Ruotsista löytyy jopa Homansällskapet -seura. Liekö keittokin jonkin Kumlan filiaalin peruja, en muista. Joka tapauksessa monta avokadoa soseeksi, vähän sitruunaa ettei avokadosose tummu, kermaa, currya, pippuria, kasvislientä, katkarapuja loppusilaukseksi. Hyvää leipää kyytipojaksi.

Paastokeitto tai keskiviikon paastokeitto on meidän keitoistamme poikkeuksellinen, koska se on kirkas ja kevyt, mutta kummallisella tavalla täyttävä. Nimi keskiviikon paastokeitto tulee ortodoksisen kirkon tradition paastopäivistä keskiviikkosta ja perjantaista. Jotain pitää paaston aikanakin syödä, muttei lihaa, usein ei kalaakaan. Joku kirkkoisistä määritteli paaston ruokavalion jotenkin näin: ruokapöydästä pitää pystyä nousemaan ylös rukoilemaan. No, ora et labora, rukoile ja tee työtä. Pyhän ”ora et labora” Benedictuksen benediktiläisiin perusperiaatteisiin kuului vielä stabilitas eli ”paikallaan pysyminen”, mikä erilaisten diettien ja paastojen kyllästämälle yksilölle voi olla vaikeampaa kuin tuo ruokajuttu, mikäli niin haluaa elää. Koronavuosi on tosin antanut sitä harjoitusta ylenmäärin, liiankin kanssa joskus. Joka tapauksessa, keiton sisältö on kolmen P:n sarja piparjuuri, purjo ja porkkana, sitten vielä sitruunaa, sieniä ja chiliä. Katkarapuja loppusilaukseksi ja korianteria. Kaikki ei korianterista pidä ja mielestäni sen voi jättää vähän vähemmällekin.

Kaikkia keittojani yhdistää myös se, että usein käytän niissä kasvisliemikuutioita. Saa toki hifistelläkin ja keittää kokoon kasvisliemen ihan alusta alkaen.

Vakkarikeittojen listalle pyrkijöitä on myös tom yam -keitto, vaihtelevilla raaka-aineilla ja hyvä, mutta harvoin tekemäni, lapsuudesta asti tuttu, gulassikeitto. Ja vaikka Egri Bikavéria seuraa sitkeä ”Ekin pikakivääri” -maine, niin tässä unkarilaiskeitossa sen lorauttaminen joukkoon puolustaa paikkaansa. Toivottavasti sitä vielä Alkosta saa. Pärjäät toki ilmankin.

Soppaisaa ja sopuisaa äitienpäiväviikonloppua.

Marjaana

PS. Lue HS 6.5.21 artikkeli viljelyssä käytetyistä tuholaismyrkyistä. Panee miettimään taas kerran mitä kaupasta oikein ostaa ja millä saa myös kauppiaan pohtimaan mitä tämä myy.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s