Kaalipiirakka ja muita juttuja

Herään jonkun mielestä aamuyöstä eli omaan normaaliini. Sytytän kaikki kynttilät mitä pöydillä ja ikoneiden edessä on. Tunnelma on vähän kummallinen, amerikkalaisten elokuvien psykotunnelma. Poltettujen tulitikkujen haju jää ilmaan. Sytytän yhden ihan normi lampunkin.

Keitän kahvia, jatkan eilen aloittamaani Lucia Berlinin Siivoojan käsikirjaa ja muita kertomuksia. Vaikea kirjan nimi taivuttaa mihinkään tekstiin, mutta kai se nyt noin meni. Lucia kirjoittaa helvetin hyvin. Oletan että alkukielellä vielä siistimmin, vaikka käännös varmaan on hyvä. Sorry tuo ”helvetin hyvin”, mutta luulen ettei Lucia pahastu, perikunnasta en tiedä. Ne kun nykyään vetävät herneen nenään joka jutusta. Ehkä Lucia vain kohottaisi hartioitaan kommentilleni: ”Do I look like I care?”.

Aamukahvin ja Lucian seuraksi mutustelen eilistä kaalipiirakkaa. Tein uudenvuodensuunnitelman. Suunnitelman, ei mitään lupausta. En juuri koskaan lupaa mitään. Mitä nyt työnantajalle olen luvannut käydä töissä ja lapsille pitää niistä huolta myötä- ja vastamäessä, kaikki muu on bonusta. Joka tapauksessa: omistan liioittelematta varmaan satoja reseptejä ja ainakin parikymmentä keittokirjaa. Etenkin noista lehdistä revityistä resepteistä pitää päästä eroon, koska ne leviävät pitkin hyllyjä, putoilevat kansioista ja sen sellaista. Vaihtoehdot ovat mytätä ne suoraan paperinkeräykseen, arkistoida paremmin tai koekeittää reseptit läpi. Päätin ryhtyä viimeiseen. Tulevalle kymmenelle vuodelle on siis ruuat nyt valittu. Sitten otin netistä uuden kaalipiirakkareseptin. Tämähän oli suunnitelma, ei lupaus.

Kaalipiirakasta tuli kasvisversio, johon lisäsin vielä edellisen päivän sahramiriisit mukaan. Kasvisversio sopiikin ortodoksitradition mukaiseen perjantaipaastoon, paitsi että tuossa oli maitotuotteita mukana.

Tein itse jopa voitaikinan. Kermaviilin korvasin paksummalla jugurtilla, kun en juuri nyt kermaviiliä omistanut. Viimeksi tein voitaikinaa varmaa koulussa. Silloin se kesken kaulimisen putosi lattialle, mistä kaupunginkuulu kotitalousopettajamme Rosi Haataja poimi sen ja totesi. ”Jatka.”. Rehellisesti sanottuna, pudotin nytkin puolet taikinasta lattialle. Nostin ylös, huuhdoin (voitaikinaa voi huuhtoa, sen verran kovaa) ja jatkoin. Ei mikään turha oppi tuo ”jatka.”. Reseptiä en tähän laita. Googlaa vaikka Valion sivut. Ihan hyvää tuli. Puolukkahillon korvasin normisalaatilla, koska asiaankuuluvaa puolukkahilloa ei juuri nyt ollut ja perheessämme on myös Antipuolukka -puolueen jäsen.

Perjantain ”sapattiviini”, ”sapattiviini” kuulostaa kivemmalta kuin ”perjantaipullo”, oli Escapada niminen rosé. Kiva kesäpäivärosé, muttei mikään kaalipiirakka- ja talviviini. Kaali ja viini kuulostaa muutenkin hassulta. Escapada ei myöskään ole ekoviini, mitä yleensä ostan. Nyt tuon portugalilaisen vinho rosen fillarietiketti, korkin ja viinin heleä väri huutelivat hyllystä Marjaanaa. Yksi hyvä puoli oli myös Escapadan suhteellisen alhainen alkopitoisuus. Kyllästyttää nuo ylettömän raskaat viinit, joiden alkopitoisuus on järjestään aika korkea.

Tämän leivontasession anti oli, hyvän lopputuloksen lisäksi, se, että kaipaan edelleen vanhanaikaista leivinlautaa. Ehkä seuraavaan keittiööni. Tänään toteutan kuitenkin ensimmäisen käteen osuvan reseptin reseptipinostani.

Nyt on muuten ”pullasuora” kuten Anton et Antonin mainoksessa osuvasti todettiin: runebergintortut, ystävänpäivänpaakelssit ja laskiaispullat. Sunnuntaina jo ruunareita jälkiruuaksi. Jess!

Kivaa viikonloppua. Muista liikkua, sitten voi taas syödä lisää.

Marjaana

One Comment Lisää omasi

  1. JiiVee sanoo:

    Se oli kyllä hyvää, se kaalipiirakka. Kiitos!

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s