Vanha juttuni terveydenhuollosta ….

Löysin sattumalta vanhan juttuni innovatiivisuudesta ja luovuudesta terveydenhuollossa eli omalla alallani. Joitain juttuja on 10 vuodessa muuttunut, joitain ei.

Reilu vuosi sitten 22 662 ihmistä allekirjoitti adressin sairaanhoitajien peruspalkan nostamiseksi. Adressi  sai kannatusta, mutta myös vähättelevää hymistelyä jopa omalta  ammattiliitolta. Puuttui vain että ammattiliiton vastauksessa olisi lukenut: ”Onhan se kiva että te tytöt olette noin aktiivisia.”. Zarmina Razaille ja kumppaneille kaikki kunnioitus palkka-aloitteesta!

Sairaanhoitajille halutaan siirtää uusia tehtäviä, kasvattaa vastuuta, lisätä seurantaa ja poistaa työsuhteesta viimeinenkin autonomia. Ei vastuu ja lisätehtävät mitään jos niistä maksetaan, mutta muu maailma on jo todennut teollistumisen alkuaikojen kellokorttimenetelmät huonoiksi.

En ymmärrä tulevaa terveys- ja sosiaaliuudistustakaan. Ehkä minulle pitää rautalangasta vääntää mikä muuttuu ja miten, mitä palveluita saan ja mistä. Ja mitä se kaikki minulle maksaa. Paljon puhuttu valinnanvapaus ei ehkä lopulta ole niin merkityksellistä, mutta en varmasti halua maata, jossa osalla ihmisistä ei ole varaa hoitaa itseään, tai kouluttaa ja elättää lapsiaan mitä siihen tulee, vaikka maan talous olisi lopulta kohtuullinen, mutta raha kohdistettu outoihin juttuihin kuten asehankintoihin, valtion tukemaan tuhoisaan kaivostoimintaan jne. Jatkuva kasvu ei ehkä olekaan realistista ja lopulta ihmiset ovat ainoa voimavara mikä maailmassa on.

En ymmärrä sitäkään, miksi julkisen terveydenhuollon suhteellisen matalista palkoista lomarahaa alennettiin 30% ja työtunteja lisätään nykyisellä peruspalkalla. En rehellisesti sanottuna voi suositella alaa enää kellekään. Ainakin edellytän, että alalle tulijalla on todellinen tsemppaajan luonne ja halu muuttaa asioita.

Niin ja terveydenhuollon työntekijöiden työterveyshuollon voisi ainakin pääkaupunkiseudulla korjata. Nyt sitä ei käytännössä juuri ole.19222748_1361047093930570_4657594733679412809_o

 

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s